Soovituslik kiudaine sportlastele

Enamik amatöör- ja professionaalseid sportlasi teavad, et nende dieedil on vaja palju valke, vitamiine ja mineraalaineid, et püsida tipptasemel. Kuigi kiudained on toidu koostisosa, mis kipub vähem tähelepanu pöörama, on see ka väga hea tervise jaoks oluline.

Funktsioon

Sa pead toiduvärvi, et korralikult töödelda ja seedida toitu, mida sööd. Ilma piisava kiudaineta võivad teil tekkida seedetrakti häired, nagu divertikuliit või kõhukinnisus. Dieetkiud võib liigitada kas lahustuvateks või lahustumatuteks. Lahustuv kiud lahustub vees, samal ajal kui lahustumatu kiud läbib seedetrakti kahjustamata. Vastavalt Mayo kliiniku veebisaidile võivad tervislikud kiudude sisaldused vähendada ka teie LDL-kolesterooli taset ja säilitada tervisliku veresuhkru taset.

Soovitatav päevane kogus

Enamikul juhtudel vajab sportlane sama päevase kiu tarbimist kui ükski teine ​​tervislik inimene. Marylandi Ülikooli meditsiinikeskuse andmetel on enamik inimesi päevas vaid 10-15 g kiudaineid, kuid parima tervise jaoks peaks enamik inimesi päevas 20-35 g. Sportlaste erand on vahetult enne võistlust, kui närvid võivad sageli põhjustada krambihoogu – haigusseisundit, mida võib süvendada kõrge kiudainesisaldusega jahu. Sel põhjusel soovitab Nutriworks’i tervikliku toitumisalase nõustamise dietiliinik Julie DuBois vähese kiudainega toitude toitmist vahetult enne võistlust või üritust. Näiteks puuviljamahl, valge riis ja ilma nahata kartulid kõik annavad teile energiat ilma teie keha koormamata kiu kui stressi all.

Allikad

Peaaegu kõik teravilja tooted on hea toiduvärvide allikad. Näiteks on üks tass kaerahelbedest 4 g kiudaineid, samal ajal kui nisu leiva viil on ligi 1 g. Vastavalt Harvardi rahvatervise koolkonnale on enamikul puuviljadel ja köögiviljadel ka märkimisväärne kogus toiduvärve

Muud kaalutlused

Paljud sportlased – eriti need, kes võistlevad vastupidavuse spordialadel, nagu maratonide jooksmine ja vahemaa ujumine – peavad sööma väga palju kaloreid, et neil oleks piisavalt koolitust. Paljudel juhtudel on nende igapäevased kalorite nõudmised palju suuremad kui enamiku teiste inimeste jaoks. Kuna enamus sportlasi on ettevaatlikud, et järgida toiteväärseid ja tervislikke toite, mis sisaldavad rohkesti puuvilju ja köögivilju, on kergesti võimalik leida nende igapäevast kiu kogust oluliselt kõrgem kui vajalik – seeläbi seedetrakti ohu suurendamine. Sel põhjusel peavad mõned sportlased tegelikult vähendama oma üldist kiu tarbimist, valides vähem madala kiudainega toitu.