Töötades läbi ninasõõrmetega tilguti

Õppetsooni ajal harjutamise ajal ei ole haruldane kogemus ninakinnisus ja ummikud, kuid mõnikord ei pruugi need sümptomid olla seotud allergiatega või siseõhu kasutamise ajal. Kui see juhtub, võib teil olla seisund, mida nimetatakse harjutusest tingitud nohu või EIR-i. Kuigi see ei ole ohtlik, võib EIR mõjutada teie energia taset ja muuta teie treening vähem tõhusaks.

Riniit on termin nina limaskestade põletik, mis põhjustab liigse lima tootmise ja ninakanalisuse ummistumist ning mõnel juhul aevastamist ja sügelemist, vesised silmad. EIR on riniidi vorm, mis võib mõjutada nii allergilisi kui ka mitteallergilisi sportlasi ning põhjustada häireid, päevast unisust ja väsimust. 2003. aastal “Allergia, astma ja immunoloogia aastaannetes” avaldatud uuringus leiti, et 40 protsenti EIR-i patsientidest ütles, et see seisund kahjustab sportlikku jõudlust.

Treeningu ajal suureneb verevool, mis omakorda suurendab nina veresoonte suurust ja võib põhjustada nina üleliigse limaskesta vedeliku paisumist ja tilguti. Kui teil juba esineb krooniline nasaalset põletikku, võivad ka keskkonda sattunud tegurid põhjustada ummistumist. Mõned keskkonnajuhtimissüsteemid sisaldavad jõusaalis tolmu, basseinis või suitsuväljas või klooris. Kiire temperatuuri ja niiskuse muutused võivad samuti käivitada nina sees olevad membraanid, et need paisuksid ja muutuksid kinniseks, nagu võib kasutada ka külmas õhu käes. Eliteliinidel võib tekkida krooniline nasaalne dehüdratsioon, mis põhjustab sekretsiooni liigset paksenemist.

Kerge kuni keskmise raskusega juhtudel võib suu kaudu manustatavate dekongestantide ja füsioloogiliste lahuste või kortikosteroidide nasaalsete aerosoolide jaoks olla piisav õhukeste limaskesta eemaldamine ja nasaalsete membraanide leevendamine. Tõsiste sümptomite korral võib tekkida vajadus retsepti alusel antihistamiinipihuste, nagu aselastiin ja olopatadiinvesinikkloriid, või anti-tilgutiva antikolinergilise nasaalse pihusti nagu ipratroopiumi.

Enne ja pärast treeningut loputage oma ninatisi soolalahusega spetsiaalselt ette nähtud pirnipudelis või süstlas. Kasutage oma töös niisutajat ja uni piirkonda või auruga hingake soojas duššist või niiskes saunas, et lahjendada lima. Jooge palju kofeiinivaba vedelikke iga päev, isegi kui seda ei kasutata, kuid eriti treeningu ajal. Kofeiinid võivad põhjustada dehüdratsiooni ja süvendada sümptomeid. Kui kasutate külmetes vabas õhus, proovige maski, mis aitab luua sooja sissehingatavat õhku.

Määratud riniit

Põhjused

Mida teha

Kuidas seda ära hoida