Tulede meditatsioon ja tähendus

Paljud inimesed teatavad kogemustest, kuidas valgust näha meditatsiooni ajal. Need tuled võivad varieeruda väikestest, vahuveinidest, komeedilaadsetest välgutest kuni hõõguvate pallide ja vaimse valguse üleloomse nägemuse juurde, mida mõned viitavad kui “suure valge valguse”. Erinevad vaimsed traditsioonid ja meditatsioonimeetodid asetavad nendel tuledel erinevad tähendused, mistõttu nende tähendus, kui üldse, sõltub sellest, mida üksikisik neist mõtleb.

Budistlikud perspektiivid

Budistlikud meditatsioonimeetodid hõlmavad mõnikord püha valguse visualiseerimist või kujutamist, kuid see erineb tuledest tegelikult nägemisest. Budistliku meditatsiooni kerge visualiseerimise eesmärk on silmas pidada või keskenduda vaimsele kohalolekule sellistes olukordades, kus meeles tavapäraselt kummardub, näiteks roogade valmistamisel. Vaatamata selliste visualiseerimismeetodite kasutamisele ei rõhutata budistliku meditatsiooni käigus tegelikke tuuletõmbe nägemusi ega anna mingit sümboolset tähtsust. Budistlik meditatsioon keskendub häiretele või arusaamale, et kõik võib muutuda. Selline häire kehtib kõigi meditatsiooni nähtuste kohta nii palju kui mis tahes muu.

Kundalini perspektiivid

Kundalini meditatsiooni traditsioonide hulka kuulub “suur valge valguse” mõiste, taevase valguse visioon, mis ümbritseb meditatsiooni ja annab teatud tüüpi vaimse arusaamise. Kundalini meditatsioon võib samuti tuua esile teisi tuuleid, nagu näiteks vahuveini komeedi kuju, hõõguvate pallide või kaleidoskoopide pilte. Neid tuled saab tõlgendada mitmel viisil, näiteks “prana” või vaimse energia ilmingud või isegi tegelikud vaimud. See sõltub loomulikult meditatsiooni isiklikest veendumustest.

Swami Rama

Meditatsiooni juhendaja Swami Rama on kirjutanud, et paljud meditatsioonid eeldavad, et neil on sügavaid vaimseid kogemusi, kui nad lihtsalt kogevad oma alateadvusega loodud hallutsinatsioone. Swami Rama on samuti teadnud, et meditator ei tohiks kunagi keskenduda konkreetse kogemuse omandamisele, näiteks nägemusele tuledest, kuigi mõned mediteerijad näevad spontaanselt valgustust, kui nad harjutavad. Oluline on meeles pidada, et mõne valguse nägemine ei ole meditatsiooni eesmärk, vaid ainult kõrvaltoime, mis juhtub mõne inimese jaoks. Tuled ei näe, ei tähenda, et meditatsioon ei tööta.

Swami Sivananda

Swami Sivananda, teise meditatsiooni juhendaja sõnul on meditatsiooni ajal mõnikord ilmnevad tuled viitavad sellele, et inimese keha “tšakrad” või vaimsed keskused on aktiveeritud. Kuigi Swami Sivananda tõlgendab valgustuse nähtavust mõnevõrra vaimse tähtsusega, hoiatab ta, et see ei kujuta endast tegelikku valgustust ja seda ei tohiks kunagi kasutada vabandusena, et seada ennast kui mingi guru. Swami Sivananda peab valgustuse nägemust meditatsiooni ajal, mis näitab, et mõningane edusammud on saavutatud, ja et mediteerija peaks endiselt keskenduma meditatsioonile, ignoreerides tuled.