Oksükodoon ja ainevahetus

Vastavalt Ameerika Pain Society’ile on oksükodoon (Oxaydo, Oxycontin, Roxicodone) opioidravim, mis sobib mõõduka kuni mõõduka raskusega valu raviks, näiteks operatsioonist või vähist. Opioidravimid seonduvad rakkudega spetsiifiliste opioidiretseptorite kaudu, mis esinevad peamiselt ajus, seljaajus ja seedetraktis. Kui seostub, tekib see rakkude seas, mis mõjutavad nende ainevahetust. Oksükodooniga kokkupuutumise tõttu põhjustavad metaboolsed muutused opioidiretseptoritega rakus aju ja seedetrakti aeglustunud aktiivsust ning mõnede hormoonide vabanemist.

Ajurakkudel on opioidiretseptorid ja need on tundlikud opiaatide suhtes nagu oksükodoon. Vastavalt 2008. aasta tekstile “Võrdlev farmakoloogia anesteetikumile” vähendab opiaatide, nagu oksükodooni ajurakkudega seondumine, ainevahetuse kiirust ja sisemist aktiivsust. See aeglustumine viib aju mitmesuguste süsteemide poolt saadetud signaalide vähenemiseni. Kuna aju kontrollib hingamist, südame löögisagedust ja tähelepanelikkust, võib aeglase metaboolse aktiivsusega seotud signalisatsiooni vähenemine põhjustada uimasust, halva kontsentratsiooni, aeglaselt hingamist ja vererõhu langust.

Seedetrakti juhitakse keerulise närvisüsteemiga, millel on opioidiretseptorid. Vastavalt 2009. aasta juunikuu “Regulatiivsete peptiidide” artiklile muudab opiaatidega, nagu oksükodoon, nende retseptorite seondumine seedetrakti närvirakkudes metabolismi, mis põhjustab mao ja soolte üldist aktiivsust. See põhjustab mao tühjendamise viivitust, mis võib viia puhitus ja vähendada isu. Samuti on vähenenud soolestiku kokkutõmbed, mis liiguvad toitu läbi seedetrakti, mis põhjustab sageli opioidi põhjustatud kõhukinnisust või OIC-d.

Hüpotalamus on osa aju sisaldavatest rakkudest, mis toodavad gonadotropiini vabastavat hormooni või GnRH-d, mis stimuleerib teiste hormoonide, nagu näiteks östrogeeni ja testosterooni, taseme teistele hormoonide vabanemist. Jaanuaris 2009 avaldatakse Ameerika Osteopaatilise Assotsiatsiooni Teataja ajakirjas, et opiaatide valuvaigisteid, nagu oksükodooni, vähendavad GnRH vabanemist, mis vähendab suguhormooni tootmist. Suguhormooni puudused võivad põhjustada metaboolseid mõjusid erinevatele kudedele, mis võib lõpuks põhjustada libiido, viljatust, depressiooni, aneemiat ja luude nõrgenemist.

Opioidid nagu oksükodoon – kas üksinda või koos teiste ravimitega, nagu atsetaminofeen (tülenool) või ibuprofeen (Advil, Motrin) – kaasnevad sõltuvuse, sõltuvuse ja üleannustamise ohuga. Ei ole selge, kas oksükodoon suurendab sünnidefektide riski, kuid regulaarselt raseduse ajal võib tekkida sõltuvus arenevas lapseo ja vastsündinute hingamisprobleemidest, kui ema on sünnituse ajal lähedane. Ravim kaotab ema rinnapiima ja võib põhjustada rinnaga toidetavale lapsele hingamisprobleeme. Oksükodooni manustamine ettenähtud kogustes kõrgemates kogustes võib põhjustada eluohtlikku üleannustamist. Üleannustamise tunnused ja sümptomid on järgmised: – Äge uimasus või teadvusekaotus, – Aeglane südame löögisagedus ja madal vererõhk, – Aeglane, madal hingamine või mittehingerite perioodid, – Keha lööve, 911 koheselt, kui oksükodooni võtmas osaleb mõni neist sümptomitest.

Aju ainevahetus

Seedetraktiline ainevahetus

Hormoon-kontrollitud ainevahetus

Hoiatus ja ettevaatusabinõud