Oomega 3 kasu naistele

Omega-3 rasvhapped on polüküllastumata rasvhapped, mis on olulised mitmete füsioloogiliste protsesside jaoks. Riiklike tervishoiuinstitutsioonide täiendava ja alternatiivse meditsiini riiklik keskus osutab, et enamik ameeriklasi tarbivad liiga vähe oomega-3 rasvhappeid ja liiga palju oomega-6 rasvhappeid. Omega-3-rasvhapete kõrge toitumine on seotud mitme südame-veresoonkonna tervise kasuga ja võib ära hoida südame-veresoonkonna haigusi – Ameerika naiste nr.1 tapjana.

Omega-3 rasvhapete tarbimine eikosapentaeenhape või EPA ja dokosaheksaeenhape või DHA vähendab südameinfarkti ja insuldi ohtu. See vähendab ka juba olemasoleva südame-veresoonkonnahaigusega inimeste surmaohtu. Komplementaarse ja alternatiivse meditsiini riiklik keskus teatab, et omega-3 rasvhapped vähendavad triglütseriidide taset, vähendavad vererõhku ja võivad ateroskleroosi ära hoida.

Rasedatel ja põetavatel naistel on vaja tarbida oomega-3 rasvhappeid, et toetada nende enda tervist, samuti nende lapse kasvu ja arengut. DHA on oomega-3-rasvhape, mida leidub kõrgel tasemel ajus ja silmas. Lisaks võib kõrge oomega-3 tarbimine vältida preeklampsiat, vähendada enneaegse töö ohtu ja suurendada sünnikaalu. Ameerika Rasedusassotsiatsioon märgib, et omega-3 rasvhapped võivad ka vähendada sünnitusjärgse depressiooni ohtu naistel.

Varasemad uuringud, mida toetasid riiklikud tervishoiuasutused, on näidanud, et oomega-3 rasvhapped parandavad reumatoidartriidi sümptomeid, vähendades jäikus ja liigesevalu. Käimasolevas töös uuritakse omega-3 potentsiaalset rolli astmas, neuroloogilise degeneratsiooni, diabeedi, põletikulise soolehaiguse, luupuse, osteoporoosi ja organi äratõukereaktsiooni ennetamisel. Kuid need uuringud on käimas ja ei ole veel näidanud, et oomega-3-rasvhappeid oleks võimalik seostada.

Omega-3 rasvhapete parimad toiduvärvid hõlmavad külma veega kala ja elundi liha. Alfa-linoleenhapet leidub lehtköögiviljades roheliste köögiviljade, pähklite ja taimsete õlide nagu rapsi, soja ja linaseemne puhul. Üksikisikud, kes ei tarbi kala vähemalt kaks korda nädalas, võivad vajada oomega-3-lisa. Nagu iga uue lisandiga, konsulteerige oma arsti poole enne omega-3 kasutamist.

Kardiovaskulaarsed hüved

Kasu rasedatele naistele

Muud hüved

Allikad