Quinoa ja kaerahelbed toitumise võrdlus

Kaerajahu on pikka aega olnud Ameerika dieet, kuid kinoa on laialdaselt kättesaadav ainult mitme aasta jooksul. Ehkki see on tegelikult seeme, on kinoa keetatud nagu teravili, ja Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeerium peab seda osana teravilja toidu grupist – sama gruppi, mis sisaldab ka kaunvilja. Nii kinoa kui ka kaerahelbed annavad tervisele kasu ja sobivad hästi tasakaalustatud ja tervislikule toitumisele, kuid neil on mitmeid toitumisalaseid erinevusi, mis võivad mõjutada teie eelistatavat tera.

Üks kinoa peamistest toitumisalastest eelistest on kõrge proteiinisisaldus, mis sisaldab rohkem valku portsüvitist kui ka kaerahelbed. Iga tass küpsetatud kinoa annab 8,1 grammi proteiini, võrreldes 5,6 grammi ekvivalentses keedetud kaerahelbedes. Kvinoa ületab ka kaerahelbed proteiini kvaliteedi osas: kinoa täielik valk sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid, mida vajate oma toidust, samal ajal kui kaerajahu valk annab ainult mõned olulised aminohapped. See tähendab, et kinoa annab igat liiki aminohappeid, mida teie organism vajab, et säilitada terved koed, toetada immuunsust ja transportida hapnikku oma kudedesse.

Kvinoa ja kaerahelbed on mõlemad suurepärased kiuallikad, kuigi quinoa annab portsjoni kohta veidi rohkem kiudaineid. Kiudude lisamine toidule ei soodusta mitte ainult seedetrakti tervist – see võitleb kõhukinnisusega ja aitab kontrollida seedehäireid, nagu divertikooloos, kuid kiudaine võitleb nälja vastu, võitleb rasvumise vastu ja takistab 2. tüüpi diabeedi. Vastavalt Meditsiiniinstituudi andmetele on tass keedetud kinoaast kiu sisaldusega 5,2 grammi, mis vastab 14 protsendile soovitatavast päevasest kiu tarbimisest naistele ja 20 protsenti meestele. Kaerajahu sisaldab endiselt rohkesti kiudaineid, 4 tassi kohta.

Kvinoa ja kaerahelbed sisaldavad mitmesuguseid mikroelemente – vitamiine ja mineraalaineid sisaldavate toitainete kategooriat -, kuid mõlemad pakuvad toitumist. Kvinoa väljub magneesiumisisaldusest – see annab 118 milligrammi portsjoni kohta, võrreldes kaerajahu 61 milligrammiga, kuid kaerahelbed pakuvad enam kui viiskümmend kivioona leiduvat rauda. Magneesium ja raud võimaldavad teie rakkudel toota energiat. Raud soodustab punaste vereliblede funktsiooni, samal ajal kui magneesium aitab kaasa tervislikele luudele ja hammastele. Mõlemad kaerahelbed ja quinoa on fataadi suurepärased allikad või vitamiin B-9 – toitaine, mis toetab teie ainevahetust ja mängib vaimset tervist.

Nautige kaerahelbed, millele on lisatud värskeid puuvilju, seemneid ja tera, või köögis küpsetatud kaerahelbedega rohkem loovat. Kombineerige valtsitud kaer piima- või taimsete piimavariantidega – munavalged, leelistaimed, õunapuu ja marja segatud marjad, seejärel küpsetage, kuni see on seatud. Kutsu oma hommikusöögiga kinoaa, proovige küpsetada see ka piimaga, mis on sarnane ka kaunviljadele, ja asetage see puuviljade ja pähklite seguga. Pistaatsiapähklitest ja mandariini apelsini viiludele pandud punase kiviooga kauss ei ole mitte ainult esteetiliselt meeldiv hommikusöök, vaid ka toitained. Alternatiivina võite kasutada riisi või kuskussi asemel kinoa salatites, suupistetes või suppides.

Valgu sisaldus

Fiber Content

Mikrotoitainete sisaldus

Näpunäiteid teenindavad