Alatoitumus ja südame löögisagedus

Alamüritusel on palju põhjuseid. Mississippi kolledži andmetel võib ebasoodsa toiduse ja vaesuse puudumine põhjustada alatoitumisharjutust Ameerika Ühendriikides, 8 miljonit inimest kannatavad teatud liiki söömishäirete all, mis võib põhjustada alatoitumust. Eakate puudumine eakatel, anorexia nervosa või mao šunteerimisega kaasnevad komplikatsioonid põhjustavad arvukalt alatoitumuse juhtumeid arenenud riikides. Rasvumine võib põhjustada alatoitumist, kui valgu tarbimine langeb alla normaalse taseme. Tingimused nagu tõsine südamehaigus, neeruhaigus ja lühike soole sündroom võivad põhjustada alatoitumist. Alatoitumatus võib surmaga lõppeda südamega.

Põhjused

Alandatud toitumine vähendab südame lihaseid, nagu see kahandab ka teisi lihasrühmi. Nii vasaku vatsakese kui ka vere ülejäänud kehasse jõudmise lihasmassi üldmaht väheneb. Lihasmassi langus toob kaasa iga südame löögisügemisega pumbatava vereringe väiksema hulga. Elektrolüütide tasakaaluhäired on samuti alatoitumusega seotud.

Efektid

Bradükardia, ebanormaalselt aeglane südame löögisagedus, esineb sageli alatoitumises, kuna keha püüab energiat säästa. Umbes 95 protsenti anoreksiaga haiglasse jäävatest patsientidest on bradükardia, teatab Ohio Riikliku Ülikooli Meditsiinikeskus. Vererõhk langeb, kui südame löögisagedus aeglustub. Ebaregulaarsed südamelöögid, meditsiiniliselt nimetatavad arütmia, esinevad sageli alatoitumusega inimestel elektrolüütide tasakaaluhäirete tõttu. Kaalium mängib olulist osa südame elektrijuhtivuse süsteemis, lisab Mississippi kolledž. Umbes kolmandiku anoreksia kohta on inimestel punavereliblede arvu vähenemisega seotud aneemia, märgib OSU.

Hooldused

Alatoitluse ravid sõltuvad põhjusest. Depressioonivastased ravimid võivad aidata psühholoogiliste söömishäiretega inimestel. Mõnel juhul võib osutuda vajalikuks hospitaliseerimine ja söötmine läbi toru. Käitumishäirete modifitseerimisega ravi on inimestele, kellel alatoitumustel on psühholoogiline põhjus.

Ohtusid

Alatoitluse kõige tõsisemaks komplikatsiooniks on südame seiskamist äkksurm. Madala kaaliumisisalduse tagajärjeks on ebaregulaarsed südame löögid, mis kulmineeruvad surmajuhtumite arvuga. Mississippi kolledž hoiatab, kui 5-10 protsenti anorexika sureb 10 aasta jooksul pärast diagnoosi. Kuigi kuni 10 protsenti kehakaalu võib kaotada ilma halva toimega, on 40 protsendi kogukaalu kaotamine tavaliselt surmaga lõppenud, hoiatab Gale’i meditsiinikeskkonna entsüklopeedia.

Kaalutlused

Alatoitumus nõuab tunnustamist enne ravi alustamist. 5 kuni 10 protsenti kõigist anorexia nervosa patsientidest on isased, Ohio State Medical Center hoiatab – rühm ei ole tavaliselt haigusega seotud. Paljud eakad inimesed, kellel on alatoitumine, lähevad diagnoosimata – kuigi 25 protsenti neist kannatab, teatab Gale’i meditsiiniteenistused. Kui inimene tekitab ebaregulaarset südamelöögisagedust, võib surm tekkida äkki.